|
Recept na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Recept na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Halušky s uzeným masem a kysaným zelím budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
1 balení Halušky v prášku (balení = 400g) ½ sáčku kysaného zelí (sáček = 500g) 250g uzeného masa (krkovice, plec) 2 střední cibule 1,5 lžíce cukr krystal/písek olej kmín sůl pepř.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Recept na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím: Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2x2cm. Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule a uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme. Do dalšího menšího hrnce dáme na olej smažit druhou polovinu nakrájené cibule, zatímco se smaží, překrájíme slité zelí na menší kousky (občas jsou v balení příliš dlouhé „nudle“). Jakmile je cibulka zlatá, přidáme zelí, podlijeme asi 2dcl vody, přidáme cukr, 3 špetky soli, špetku kmínu a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme. Uzené a zelí se pomalu připravuje, takže připravíme halušky: Do 5l hrnce dáme vařit přibližně 2,5l vody. Než se začne vařit, do mísy nasypeme směs na halušky, přidáme cca 0,5l studené vody a pořádně promícháme. Těsto nesmí být moc husté, aby šlo dobře protlačit haluškovým sítem (ale ani moc řídké, aby se halušky nerozpadly). Jakmile se voda vaří, přidáme polévkovou lžíci soli (dáváme až v okamžiku varu, pokud osolíme vodu hned studenou, trvá déle, než začne vřít) a přes haluškové síto protlačíme rovnou dřevěnou špachtlí polovinu směsi do vroucí vody. Halušky ode dna lehce nadzvedneme, stačí jen lehce zvířit vodu, ne prudké míchání. Jakmile vyplavou halušky nahoru, sebereme je cedníkem (ne tím haluškovým), proklepeme od vody a dáme rovnou do pekáčku s již osmaženým masem. Halušky s masem hned lehce promícháme, aby se omastily a neslepily. Druhou polovinu haluškového těsta také protlačíme přes síto, uvaříme, scedíme a přidáme do pekáčku. Opět promícháme. Doporučuji dělat takto postupně, jinak bude halušek najednou moc, slepí se a hotové nebudete stíhat sbírat, takže se rozvaří. Jakmile máme smíchané halušky a maso, přidáme podušené sladkokyselé zelí, lehce promícháme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlata osmaženou cibulkou.
Poznámka k receptu na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím: Vím, že řada kuchařek dává přednost domácí výrobě halušek, je tu řada výborných receptů na jejich přípravu. Za sebe mohu říct, že s klidným svědomím využívám kupované směsi – polotovary – a ani žádnou značku neupřednostňuji, chutnají nám všechny. Recept jsem rozepsala možná až moc podrobně, ale pamatuji si, jak pro mě byly kdysi halušky symbolem složitého jídla, do kterého jsem se dlouho nechtěla pustit – a přitom je to tak prosté :)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Halušky s uzeným masem a kysaným zelím, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: isindy (Ivana)
- Datum vložení: 02.11.2010
- Počet porcí: 12 ks
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: 1 balení Halušky v prášku (balení = 400g) ½ sáčku kysaného zelí (sáček = 500g) 250g uzeného masa (krkovice, plec) 2 střední cibule 1,5 lžíce cukr krystal/písek olej kmín sůl pepř
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na halušky s uzeným masem a kysaným zelím,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Halušky s uzeným masem a kysaným zelím - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|