|
Recept na Dobošův dort
Recept na Dobošův dort je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Dobošův dort budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na korpus: 7 žloutků a 7 bílků, 150 g krupicového cukru smíchaného s 1 sáčkem vanilinového cukru, 150 g hladké mouky, prosáté Na oříškový griliáš: 120 g krupicového cukru, 100 g lískových oříšků, trochu oleje na potření plechu Na máslový krém: 120 g čokolády na vaření, 6 velkých žloutků, 120 g krupicového cukru, 220 g změklého másla.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Dobošův dort
Recept na Dobošův dort: Troubu předehřejte na 180°, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy si vyložte papírem na pečení. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků. Těsto pak rozetřete na oba plechy. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova. Trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru. Připravte si griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na písek. Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit. A už můžete sestavovat dort! Každou placku (obě upečené placky jsem překrojil na polovinu) potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a zasypete vše drceným griliášem. Dejte korpus vychladit.
Poznámka k receptu na Dobošův dort: Tento recept jsem objevil na apetitonline.cz a jen nepatrně jej obměnil. Tohoto pradědečka všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou vytvořil maďarský cukrář Jószef Dobos v roce 1885 pro císaře Franze Josefa II. a o jeho tajemství se s vídeňskými cukráři podělil až o dvacet let později. Pečou ho dodnes! http://www.apetitonline.cz/recepty/900-dobosuv-dor...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Dobošův dort, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: evosheek (Ivo)
- Datum vložení: 26.11.2011
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: Na korpus: 7 žloutků a 7 bílků, 150 g krupicového cukru smíchaného s 1 sáčkem vanilinového cukru, 150 g hladké mouky, prosáté Na oříškový griliáš: 120 g krupicového cukru, 100 g lískových oříšků, trochu oleje na potření plechu Na máslový krém: 120 g čokolády na vaření, 6 velkých žloutků, 120 g krupicového cukru, 220 g změklého másla
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na dobošův dort,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Dobošův dort - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Dobošův dort
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|