Recept na Bratislavské rohlíčky
Recept na Bratislavské rohlíčky je zařazen v kategorii cukroví - pečené - plněné.
K přípravě Bratislavské rohlíčky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto: l000 g mouky polohrubá 200 ml mléko 200 g máslo 150 g sádlo čerstvé,voňavé nejlépe den předem udělané 80 g cukr krupice 1/2 ČL sul 1 vejce 10 g droždí Ořechová náplň : 400 g mleté ořechy 200 g cukr krystal citronová kura dle chuti asi ze 3/4 citronu skořice mletá dle chuti Do 175 ml.vody nasypeme cukr a svaříme na sirup. Do sirupu nasypeme ořechy a ochutíme skořicí a citr.kurou. Ochutnáme až náplň prochladne a chutě se spojí. Lépe připravit den napřed. Mléko nepřidáváme vubec! jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny. Máková náplň : Stejný postup + mužeme přidat rozpulené rozinky asi hrstičku..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bratislavské rohlíčky
Recept na Bratislavské rohlíčky: Uděláme si kvásek z 200 ml.mléka droždí a cukru + lžíce mouky. Suché suroviny smícháme a přidáme změklé sádlo a máslo rozšlehané vajíčko a kvásek. Těsto dobře vypracujeme! Uděláme z těsta bochánek nebo váleček. Pečlivě zabalíme do alobalu a uložíme do lednice. Těsto by mělo odpočívat nejméně 12 hodin. Ráno z těsta uděláme váleček a nakrájíme na prst hrubá kolečka. Ty jednotlivě vyválíme naplníme a smotáme ! Uložíme na plech. Pravé bratislavské rohlíčky nemají tvar podkovy ale jsou nahoře hranatého tvaru a konečky jsou v pravém úhlu stočeny dolu. Konečky nejsou špičaté ,nýbrž vypadají jako konec roury. Z konečku rohlíčku by měla být vidět náplň. Rohlíčky necháme ještě 30 minut v teple kynout na plechu. Dobře rozšleháme vajíčko a rohlíčky namažeme a necháme vajíčko uschnot.Podruhé mažeme vajíčkem před upečením. Před pečením popíchat svrchu jehlicí na maso. Pečeme v troubě na 180 stupňu bez horkovzduchu cca 23- 25 minut.Po upečení ještě teplé zabalit pečlivě do alobalu a nechat odpočinout.Vydrží dlouho čerstvé. Ze stejného těsta se peče i makový a ořechový závin. Z tohoto množství lze udélat 6 kousku závinu.
Poznámka k receptu na Bratislavské rohlíčky: Puvodní recept mé tchýně /hledala jsem ho deset let/ Dnes se mi dostal do rukou děsnou náhodou Byl v kuchařce,kterou jsem pujčila známé.Dnes tu knížku přinesla a z ní vypadl tento recept.Vyluštila jsem ho až s pomocí manžela nebo pul receptu bylo maďarsky ,kousek "lovensky" suroviny německy ! Tchýně psala recepty ve třech jazycích,možná proto, abych si nemyslela ,že život je peříčko. Kdo upeče první má titulku ! Budeme se těšit na obrázky. A já jenom doufám,že dávno ztracený recept ,dokážu upéct také já. Už máme deset let Vánoce bez Bratislavských rohlíčku.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bratislavské rohlíčky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna)
- Datum vložení: 09.01.2014
- Počet porcí: cca + - 60 kousku
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Cukroví - Pečené - Plněné
- Suroviny: Těsto: l000 g mouky polohrubá 200 ml mléko 200 g máslo 150 g sádlo čerstvé,voňavé nejlépe den předem udělané 80 g cukr krupice 1/2 ČL sul 1 vejce 10 g droždí Ořechová náplň : 400 g mleté ořechy 200 g cukr krystal citronová kura dle chuti asi ze 3/4 citronu skořice mletá dle chuti Do 175 ml.vody nasypeme cukr a svaříme na sirup. Do sirupu nasypeme ořechy a ochutíme skořicí a citr.kurou. Ochutnáme až náplň prochladne a chutě se spojí. Lépe připravit den napřed. Mléko nepřidáváme vubec! jinak budou rohlíčky v troubě nabývat a budou na nich praskliny. Máková náplň : Stejný postup + mužeme přidat rozpulené rozinky asi hrstičku.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bratislavské rohlíčky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bratislavské rohlíčky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bratislavské rohlíčky
|
|