Pečený divočák - recept od maminky |
|
Na dno plechu dáme trochu nastrouhané zeleniny, já měla zeleninu s cibulí, česnekem a slaninou, vše promíchané v jedné misce. Na zeleninu naskládáme maso, opět trošku zeleniny, koření od každého tak 5-6 ks a lžíci sádla. Podlijem vodou a dáme péct na 250°C...
|
|
|
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. |
|
Suroviny a postup jsou přizpůsobeny možnostem našich vážených přátel a čtenářů. Trochu teorie neuškodí. Toto je základ všech hnědých omáček. Nemusíte pro domácí použití vařit z tohoto základu, ale je dobré nalít do tvořítek a nechat zmrznout. Poto...
|
|
|
Domácí zavináče z kapra - dělal manžel |
|
Kapry nafiletujeme a hodně osolíme. Vložíme do nádoby a dáme do lednice. Za dva dny je vyndáme z lednice a opláchneme vodou, zalijeme octovým nálevem v poměru 1 díl vody na 1 díl octa a uložíme zpět do lednice. Opět za dva dny vyjmeme z lednice a zbavíme ryby ko...
|
|
|
Perníková chaloupka + postup |
|
Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké. Vválíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyř...
|
|
|
Stifado - řecká alchymie (podle mě) - recept od maminky |
|
Hovězí maso (já jsem použil h. pupek, málo prorostlý) nakrájet na kostky větší než na guláš, uvádí se 5x5 cm (někdo 7x7 cm, měřit pravítkem však není nutno). Cibuli oloupat, malé cibulky nechat vcelku, větší překrojit na půl nebo čtvrtiny (rozhodně n...
|
|
|
Nejlepší recept na Rajská omáčka s hovězím masem |
|
Začneme vývarem z hovězího masa. Na dně papiňáku rozpálíme trochu oleje. Na něm ze všech lehce osmahneme maso, aby se zatáhlo (je možné místo toho vložit maso do už vařící vody, ale maminka to dělává takhle :) ). Zalejeme vodou, přidáme očištěnou mrkev...
|
|
|
Selský hrnec |
|
Cibuli, celer a brambory nakrájíme na kostky, česnek na plátky, mrkev na kolečka. Maso předem osmahneme na pánvi. Do nádoby PH dáme na dno směs zeleniny, osolíme, navrch přidáme maso a směs koření v nerezovém sítku. Zalijeme vodou do výše zeleniny. Pomalíme...
|
|
|
Nejlepší recept na DOMÁCÍ PREJT |
|
Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - MIMO JATER., Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme . Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech ...
|
|
|
Recept na Pečená husokachna na divoko |
|
Husokachnu omyjeme, osušíme. V hmožíři si nadrtíme jalovec, nové koření a celý pepř. Husokačku osolíme, okmínujeme z obou stran i dutinu břišní. Nakonec jí z obou stran posypeme rozdrceným divokým kořením. Jeli možnost tak je dobré dát takto připravenou ...
|
|
|
Hovězí líčka dušená ve vlastní šťávě |
|
Hovězí líčka opečeme zprudka na pánvičce v oleji, tak aby se maso zatáhlo. Takto orestovaná líčka přendáme do hrnce, kam přidáme celou cibuli, mrkve nakrájené na větší špalíky a koření (3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření). Po...
|
|
|
PAJŠL-plíčky na smetaně |
|
Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody. Vznikající šum při začátku vaření sebereme. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je "rozebe...
|
|
|
Recept na Meruňkové chutney |
|
Marhule si nakrájame na male kocky a vložíme variť do hrnca, akonáhle pustia šťavu, pridávame všetky ostatné suroviny. Na koniec pridáme nadrobno nakrájané chilli. Varíme obdobne ako lekvár, avšak je dobré ponechať marhule nerozvarené. Z tohto dôvodu je dobré...
|
|
|
Utopenci v aspiku |
|
Ocet a litr vody + sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu -podravku svaříme. Necháme 3 minuty vařit, pak koření scedíme a dáme na 3minut vařit do láku oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli. Špekáčky „svlékneme z kůže“ a nakrájí...
|
|
|
Srnčí kýta na smetaně |
|
1) Srnčí kýtu odblaníme a potřeme směsí rozpuštěného másla a koření divočina. Necháme uležet v chladu alespoň přes noc. 2) Druhý den prošpikujeme slaninou, osolíme. 3) Do pekáče dáme zeleninu, koření, kýtu 4) Podlijeme vodou, dáme do trouby péct na...
|
|
|
Hovězí na divoko |
|
Maso odblaníme, prošpíkujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce. Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout(orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou ...
|
|
|
Rajská omáčka z kořenové zeleniny |
|
Nejprve si připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky. Cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky a vše o...
|
|
|
Voňavá krůtí křídla |
|
Na dno pekáče cibuli a koření, rozložit omytá a osolená krůtí křídla, podlít vodou či vývarem. Péci v troubě na cca 150°C asi 2 hodiny zakryté, občas zkontrolovat a podlít. Poslední půlhodinu odkrýt, trochu zvýšit teplotu, péci do vytvoření kůrčič...
|
|
|
Nejlepší recept na Domácí uzené na polský způsob |
|
Maso vložíme do vhodné nádoby, zalejeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 min vaříme s kořením. Vypneme, vložíme česnek a necháme vychladnout. Na jeden kilogram masa dáme 4 dkg rychosoli, zamícháme a zalejeme maso tak, aby bylo ponoře...
|
|
|
Nejlepší recept na Dančí maso na kořenové zelenině |
|
Odblaníme maso a nakrájíme na kostky. Očistíme kořenovou zeleninu a také nakrájíme na kostky, nebo nastrouháme nahrubo. Taktéž cibuli najemno a slaninu na kostičky. Na sádle zpěníme cibulku, vložíme slaninu, po chvilce kořenovou zeleninu. Restujeme do růžo...
|
|
|
Nejlepší recept na Pečený králík s bůčkem |
|
Králíka naporcujeme, bůček nakrájíme na plátky. Na dno pekáče dáme nahrubo nakrájenou cibuli a polovinu nasekaného česneku. Králíka s bůčkem osolíme a okořeníme kmínek, novým kořením, kořením na divočinu, tymiánem a střídavě narovnáme do pekáče ...
|
|
|