|
Recepty -
čokoláda
| Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam. Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt je známý jako čokoláda (intenzivně ochucená hořká potravina – to je definice čokolády v mnoha slovnících). Tento produkt je definován v mnoha zemích jako kakao. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina kakaových zrn, kakaové máslo je definováno jako tuková složka, a čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek (jejichž jádro se též označuje jako čokoláda), nebo do nápoje (zvaného kakao nebo horká čokoláda). Výroba čokolády je založena na surovinách, které tvoří kakao, a to kakaový prášek, kakaová hmota a kakaová pokrutina. Dále je to tuk, cukr nebo sladidla a další přísady. Tyto přísady se pečlivě promíchají v míchacím stroji. Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad. Neslazená čokoláda Čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.Tmavá čokoláda Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá sladká čokoláda a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.Couverture Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32–39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.Mléčná čokoláda Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25 % kakaové sušiny.Bílá čokoláda Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.Ledová čokoláda Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
čokoláda recepty - vyberte si požadovanou kategorii:
- Bezmasá jídla - Cukroví - Nepečené - Ostatní - Plněné - Ostatní - Pečené - Pečené - Plněné - Plněné - Bezlepkové - DIA - Ostatní - Redukční - Domácí pekárna - Dorty - Hovězí maso - Mikrovlnná trouba - Bábovky - Dia a bezlepkové - Muffiny - Ostatní - Dezerty, zákusky, poháry - Drobné pečivo - Krémy, polevy, náplně - Nepečené a mražené - Ostatní - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Záviny, rolády - Dia a bezlepkové - Drobné pečivo - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Drobné pečivo - Ostatní - Krémy, polevy, náplně - Nepečené a mražené - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Kynuté - Ostatní - Perníky - Muffiny - Ostatní - Nepečené a mražené - Ostatní - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Ostatní - Perníky - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Perníky - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Záviny, rolády - Řezy s ovocem, bublaniny - Záviny, rolády - Smažené - Záviny, rolády - Nápoje - Ostatní - Pizzy - Pro děti - Pro začátečníky - Saláty - Sladká jídla - Slané pečivo - Sýry - Zdobení
Nalezeno: 849 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 42 |
Buchta ORGASMUS |
|
Ananas i se šťávou rozmixujeme ponorným šlehačem a přimícháme ostatní ingredience.Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu cca 15 - 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém (zase vše umixovat dohromady). Na vychladlé těsto nat...
|
|
|
Recept na ♥Marlenka♥ |
|
Nejlépe den dopředu si uvaříme salko a pudink. Smícháme sodu s octem a zamícháme. V hrnci rozpustíme máslo s medem, cukr, vejce a rozmíchanou sodu a za stálého míchání vaříme, dokud hmota nenabyde a nevytvoří se pěna. Odstavíme a po pár minutách přidám...
|
|
|
Hříšné řezy |
|
Postup: Všechny suroviny na těsto rukou zpracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly - do jednoho přimícháme kakao. Z dílů vyválíme obdélníky o velikosti plechu a upečeme každý zvlášť. Upečené placky necháme odležet do druhého dne. Krém: V...
|
|
|
Košíčky plněné ořechovou náplní |
|
Ze surovin na těsto uděláme hladké těsto, naplníme košíčky a pečeme asi tak na 180stupňů do zlatova. Náplň: Mléko a cukr se svaří, přidají se piškoty nadrcené nahrubo, nasekané ořechy a rumová tresť (nebo rum). Vznikne hustší kaše. Necháme to vychl...
|
|
|
Dort - otevřená kniha - recept od maminky |
|
Nejdříve uděláme korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme sníh. Pak přidáme žloutky, mouku, cukr, olej a kypřící prášek. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 175C cca 45 minut. Já jsem udělala korpusy dva, ...
|
|
|
Opilý Izidor 2 |
|
Korpus: Máslo vyšlehat s cukrem a postupně přidávat žloutky, pak přidat ořechy, kakao a nakonec mouku s kypř. práškem a sníh z bílků. Nalít na vymazaný plech nebo na peč, papír a upéct. Ještě teplé potřít rybízovou marmeládou. Krém č.1 smíchat 20 dkg...
|
|
|
Košíčky tofifé |
|
Do kastrůlku nalejeme šlehačku, přidáme cukr, med, máslo a vaříme tak dlouho (min. 30 min), až má hmota světlehnědou barvu a zhoustne (odpaří se). Po vychladnutí ještě o poznání víc zhoustne. Pak můžeme tvarovat kuličky, které plníme praženým lískovým...
|
|
|
Recept na Salko buchta |
|
Nejprve si připrávíme těsto na buchtu. Mezitím můžeme dát do horké lázně vařit Salko. (doba vaření je cca 2hodiny). Do mísy dáme 1 hnrek mouky polohrubé, 1 hrnek cukru ( moučka, krystal-dle uvážení), 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 h...
|
|
|
Recept na Vařila myšička kašičku |
|
Do 1 l mléka dáme špetku soli a nasypeme 10 dkg dětské krupice, rozmícháme metličkou. Necháme cca 1 hod. nabobtnat, protože je pak kaše pěkně jemná a lépe stravitelná. Pak uvaříme kaši, nalejeme ji na talíře a zdobíme, čím máme rádi, např. skořicí ...
|
|
|
Nejlepší recept na Výborné macešky |
|
Cukr utřeme s máslem, přidáme žloutky a vyšleháme do hladké pěny, poté přidáme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nalijeme do plechu s pečícím papírem, uhladíme a dáme péct(já peču při 20...
|
|
|
Recept na Dort JAGERMEISTER |
|
KORPUS: Žloutky oddělíme od bílků. Cukr, olej a žloutky ušleháme. Po chvilce přidáme rum a zamícháme. Poté přidáme mléko a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. A nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Takto připravené těsto vlijeme ...
|
|
|
Recept na Krémová buchta s banánem |
|
Žloutky s cukrem a horkou vodou vyšleháme do husté pěny, pak zašleháme postupně olej a rum, mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce ji vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Dáme péct na 180°C. Po vychladnutí potřeme moučn...
|
|
|
Flapjack - recept od maminky |
|
Ovesné vločky trošku nasekáme (já nedělám), ale mělo by se. Rozpustíme si máslo s cukrem a přimícháme do ovesných vloček, přidáme max. 1 vejce (je to pak moc tvrdé), 1-2 lžíce medu, nakrájený banán, posekanou čokoládu (či jiné suroviny viz výše). Dopo...
|
|
|
Dort MINNIE MOUSE |
|
Minnie si připravíme dopředu podle fotonávodu. KORPUS: Žloutky oddělíme od bílků. Cukr, olej a žloutky ušleháme. Po chvilce přidáme rum a zamícháme. Poté přidáme mléko a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. A nakonec lehce vmícháme ušleha...
|
|
|
Banánový zákusek s mascarpone - recept od maminky |
|
KORPUS Žloutky + oba cukry šleháme do pěny, postupně přidáme horkou vodu a poté olej. Vyšleháme do bílé pěny. Potom vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minu...
|
|
|
Nejlepší recept na Kávová zrna marcipánová |
|
Suroviny na marcipán smíchat a vytvořit měkčí těsto. Náplň také smíchat a nechat v lednici ztuhnout. Z marcipánu jsem si vykrájela formičkou oválky, do dřevěné formičky vystlanou potravinářskou fólii jsem vložila oválek, přidala váleček náplně, přikl...
|
|
|
Nejlepší recept na Šohajky II |
|
Čokoládu rozpustíme a smícháme s ostatními surovinami ve vodní lázni. Ořechovou náplň jen smícháme. Plníme do papírových košíčků. Dáme trochu čokolády, doprostřed nápň a zbytek zalejeme čokoládou....
|
|
|
Nejlepší recept na Dunajské vlny |
|
Vajíčka vymicháme s cukrem, přidáme heru. Postupně přidáváme mouku s kakaem, práškem do pečiva a mléko. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe půlkami meruněk a upečeme. Mezitím si připravíme krém. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý ...
|
|
|
Bezlepkové Míša řezy |
|
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a uschováme jej na chvíli do ledničky. Ušleháme 6 žloutků, cukr a olej do pěny, přisypeme mouku a kakao a nakonec vmícháme sníh z bílků. Ihned vylijeme na pečící papír na plech (celý plech - těsto je celkem tenké, ideálně a...
|
|
|
Slepované kokosky |
|
Upečeme si linecké těsto - kolečka. Na kokosky všechny suroviny smícháme, tvoříme lžičkou malé hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200° dorůžova. necháme je vychladnout. Na linecké kolečko dáme lžičkou, nebo zdobícím sáčkem doprostřed "kapk...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 42 | Nalezeno: 849 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|