|
Recept na Boršč z Arbatu
Recept na Boršč z Arbatu je zařazen v kategorii polévky.
K přípravě Boršč z Arbatu budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
400 g hovězího předního masa 200 g vepřové plece 100 g uzené vepřové kýty 100 g špeku 2-3 hovězí kosti 1 cibule 2-3 bulvy červené řepy (podle velikosti) hrst bílého zelí, nakrájeného na kousky 1 mrkev 1 kořenová petržel 1/2 celeru 100 g cherry rajčat 3 lžíce rajského protlaku 100 ml smetany ke šlehání 3-4 lžíce hladké mouky 2 lžíce másla 1 lžička nového koření 2 ks bobkový list cukr ocet citrónová šťáva černý mletý pepř sůl k podávání: hustá zakysaná smetana nasekaný kopr.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Boršč z Arbatu
Recept na Boršč z Arbatu: Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není vepřové maso měkké. Potom ho vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vývar s hovězím a kostmi vaříme dál, dokud není měkké i hovězí. Vývar scedíme, odstavíme a hovězí maso nakrájíme na stejné kostičky jako vepřové. Během přípravy vývaru a masa do polévky uvaříme doměkka (zhruba 30-40 minut) neoloupanou červenou řepu v osolené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Řepu poté oloupeme a pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nahrubo nastrouháme, špek nakrájíme na velmi drobné kostičky, uzené na kostičky o něco větší, zelí na přiměřeně velké kousky a cherry rajčátka na poloviny. V okamžiku, kdy je vývar scezený a horký a všechny suroviny nakrájené, necháme v hrnci rozpustit kostičky špeku se dvěma lžícemi másla. Přisypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme ji až do doby, kdy je zlatavá a zhruba o dvě třetiny zmenší svůj objem. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme, prosmahneme a vlijeme celé množství horkého vývaru. Přidáme rajský protlak, hovězí maso, červenou řepu, zelí, rajčátka a vaříme na mírné teplotě 30 minut. Ochutíme dvěma lžícemi cukru, třemi lžícemi octa a jednou lžící citrónové šťávy. Po této půlhodině přidáme vepřové a uzené maso, vlijeme smetanu a dochutíme pepřem, případně solí, cukrem nebo octem. Ještě chvilku necháme probublávat. Podáváme se lžící zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.
Poznámka k receptu na Boršč z Arbatu: Poctivě jsem prošla všechny zdejší recepty na boršč a každý se něčím lišil. Proto jsem se rozhodla recept napsat a poskytnout. Pokud si někdo pamatuje první český "fast food" s názvem Arbat na pražských Příkopech, kde byl v polovině osmdesátých let k dostání nejenom tento výtečný boršč, ale také křupavé hranolky s tatarkou či kečupem (možná první v Praze), tak si může recept uvařit třeba jen ze sentimentálních důvodů... Výrobě této tradiční ruské pochoutky je zapotřebí věnovat celé dopoledne, případně odpoledne, ale nikdo nebude litovat.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Boršč z Arbatu, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Eliza
- Datum vložení: 10.05.2012
- Počet porcí: 10
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Polévky
- Suroviny: 400 g hovězího předního masa 200 g vepřové plece 100 g uzené vepřové kýty 100 g špeku 2-3 hovězí kosti 1 cibule 2-3 bulvy červené řepy (podle velikosti) hrst bílého zelí, nakrájeného na kousky 1 mrkev 1 kořenová petržel 1/2 celeru 100 g cherry rajčat 3 lžíce rajského protlaku 100 ml smetany ke šlehání 3-4 lžíce hladké mouky 2 lžíce másla 1 lžička nového koření 2 ks bobkový list cukr ocet citrónová šťáva černý mletý pepř sůl k podávání: hustá zakysaná smetana nasekaný kopr
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na boršč z arbatu,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Boršč z Arbatu - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Boršč z Arbatu
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|