|
Recept na Bigos pana Tadeusza
Recept na Bigos pana Tadeusza je zařazen v kategorii jiné maso.
K přípravě Bigos pana Tadeusza budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
1,5 kg kysaného zelí 1 kg hlávkového zelí 1 – 1,5 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí) 0,200 kg klobásy 0,300 kg uzeného boku 1 l vývaru 10 sušených švestek 1 dívčí hrst sušených hub 4 velké cibule 0,2 l červeného vína 1 PL rajského protlaku 4 ks listy vavřínové 8 ks jalovce 2 PL sádla.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bigos pana Tadeusza
Recept na Bigos pana Tadeusza: Přípravu bigosu začínám večer před dnem vaření. Začnu namočením hub do menšího množství vody. Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny. Na řadě je zelí. Dbám na to, aby nebyla ani příliš kyselé ani slané. V takových případech ho propláchnu vodou. Posekám zelí na menší kousky. Zalévám vývarem, přidávám lístky vavřínu a jalovec, zakrývám pokličkou a vařím na pomalém ohni. Vždy na to beru ten největší hrnec, který doma vlastním, ale i tak se povětšinou ukáže, že jen s námahou tím vším míchám. V druhém hrnci (přiměřeně rozumnějších rozměrů) zalévám vodou pokrájené zelí a rovněž vařím. Za občasného míchání, aby se mi nepřipálilo. Zatím co se mi zelí vaří, pokrájím maso a klobásy na kostky, orestuji na sádle, stáhnu z pánve šikovně do hrnce se zelím (tak aby mi tam ostal tuk na osmahnutí cibule.). Osmahnu cibuli do sklovita a přihodím do hrnce. Určitě se spousta z vás otřásá jen při pomyšlení na sádlo, které je tu použitě, ale pravý bigos, to nejsou medailony na másle připravované, ani zeleninka na oleji – nejlépe olivovém. Pravý bigos chce sádlo a basta. Někteří tvrdí, že uzené a klobása by se mělo restovat odděleně od syrového masa, ale s tím si nedělám hlavu. Tak, že přecházím k meritu věci. Všechno mám v tom největším domácím hrnci, přidávám švestky, rajský protlak, houby i s jejich vodou, víno. Osolím, jen opatrně, ale s pepřem nešetřím. Přikrývám pokličkou a všechno vařím na pomalém ohni několik, hodin. Nezapomínám čas od času promíchat, neboť připálené zelí chutná opravdu hrozně. Pokud by bigos v jakémkoliv momentu inklinoval k přichycování, přilévám vodu nebo vývar, podle toho co je po ruce. Konečně stahuji hrnec z plotny a ochutnávám. Je to velmi dobré, ale ještě ne ideální. Nechávám vychladit, pokud mám tu možnost a venku mrzne, nechám přejít mrazem. Druhého dne bafnu hrnec a znovu ještě tak hodinku povařím. Bigos dosahuje ideálu a dokonalosti po několikanásobném zchlazení a opětovném ohřátí. Jenom že, málo kdy se to povede. Neb i u mne „bigos prchá jako vůně“ jak praví básník
Poznámka k receptu na Bigos pana Tadeusza: Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz” Księga IV Dyplomatyka i łowy. „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa. Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta; Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa; I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie I powietrze dokoła zionie aromatem. Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem, Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.” Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy; sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy, však tresti žaludek z nich městský nepochopí. Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů. Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých, neb umělou je skladbou zelin všelijakých, z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné, když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne. To z vybraného masa nejlepší kusy se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí, mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje, až z nádoby to varem kypí přes okraje a kořeněnou vůní povětří kol vssává. Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”; lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně, měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně, již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí, z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí. Překlad: Elišky Krásnohorské
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bigos pana Tadeusza, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: gmptop (Miloš Peroutka)
- Datum vložení: 13.08.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Jiné maso
- Suroviny: 1,5 kg kysaného zelí 1 kg hlávkového zelí 1 – 1,5 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí) 0,200 kg klobásy 0,300 kg uzeného boku 1 l vývaru 10 sušených švestek 1 dívčí hrst sušených hub 4 velké cibule 0,2 l červeného vína 1 PL rajského protlaku 4 ks listy vavřínové 8 ks jalovce 2 PL sádla
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bigos pana tadeusza,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bigos pana Tadeusza - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bigos pana Tadeusza
|
|
|
|
|